Friday, January 20, 2012


Akdenizin her iki yakasındaki kadınlar soruyor: birbirimize nasıl destek olabiliriz?

Birbirinden çok uzakta, okyanusun iki yakasında, farklı kültür ve coğrafyalarda olsalar da dünya kadınlarının sorunları ve istekleri ne kadar da aynı. Bu kadınların birbirlerine yardım etmek istediklerini görmek ise bir o kadar sevindirici.

Women on both sides of the sea talking—How do we help each other?

I have been real lucky this month: was first in Barcelona, Spain for a business women summit together with Mediterranean women from southern Europe and northern Africa and Middle East; and then I was in Rabat, Morocco with women from all over the Middle East.

Geçtiğimiz ay farklı kültürlerden kadınları bir araya getiren çok başarılı organizasyonlara katılma fırsatım oldu. Bunun için çok şanslıydım diyebilirim. Önce güney Avrupa, kuzey Afrika, Orta Doğu ve Akdeniz kadınlarının katıldığı bir iş zirvesi için Barcelona'daydım. Ardından Fas’ın başkenti Rabat’ta Orta Doğu’nun çeşitli ülkelerinden gelen kadınlarla buluştum. Ortak bir tartışma konumuz vardı: kadınların ekonomik açıdan daha özgür olmasını nasıl sağlayabiliriz, kadınlar için nasıl daha fazla olanak yaratabiliriz? İtalya’da, Lübnan’da, İspanya’da ya da Fas’ta olmalarının durumu pek de değiştirmediğini, kadınların karşılaştıkları engellerin ne kadar benzer olduğunu görmek şaşırtıcıydı.

Bu görüşmelerde, toplumda kendilerine biçilen rolden sıyrılarak ekonomik özgürlüğünü kazanmış kadınların hikayelerini, şans verildiğinde neleri başarabildiklerini ve bulundukları toplumda nasıl saygı ve ilgi gördüklerini anlattım. Kahire’de bir öğretmenin bilgisayar kullanmayı öğrendiğinde çocukların ilgisini nasıl çektiğini ve çocuklar arasında nasıl sevildiğini anlattım. Bir Türk kadınının Intel’in girişimcilik kursuna katıldıktan sonra kocasının restoran işini bir web sitesine taşıyıp kazançlarını bir ay içinde nasıl dört katına çıkardığından bahsettim. Dünyanın her yerinde kadınların hikayelerinin ne kadar benzer olduğunu görmek gerçekten ilham vericiydi.

Gittiğim her iki şehirde de etkinliklerden sonra teknoloji şirketlerinde çalışan kadınlar etrafımı sardı. Gözlerinde gördüğüm istek ve eyleme geçme arzusu beni çok heyecanlandırdı. Diğerlerine yardım etmenin, onları da başarabileceklerine inandırmanın yollarını arıyorlardı. Görüştüğüm kadınları, teknoloji alanında bir kadın birliği oluşturma, güçlerini birleştirme ve diğerlerinin yolunu açma konusunda cesaretlendirdim.

Katıldığım ilk organizasyon Barcelona’daki Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası’ydı. Burada binden fazla iş adamı ve iş kadını, Akdeniz ülkelerinden devlet yetkilileriyle bir araya gelerek Avrupa-Akdeniz işbirliğini geliştirme yolları aradı. Bu yıl düzenlenen MEDA Kadın Girişimciler Forumu’na katıldım ve “Kadın ve Ekonomi: Sosyal değişime yatırım yapmak” konulu bir konuşma yaptım. Mısır İş Adamları Derneği’nin genel sekreteri, Euro-Arab bankası çevresel kalkınma koordinatörü, TANJA Vakfı’nın başkanı ile İspanya ve İtalya’dan gazeteciler de panele katılanlar arasındaydı.

Görüşmelerimizden çıkan ortak sonuç, geçtiğimiz yıl Arap Baharı’nda da gördüğümüz gibi teknoloji ve sosyal medyanın kadınların yaşamına yön vermekte büyük bir rol üstlendiği ve onların sosyal ve ekonomik alanda başarılı olmalarına yardımcı olduğuydu. Lübnan, Türkiye, İtalya ya da İspanya’da kadınların söz ve güç sahibi olma yolunda benzer engellerle karşılaştıklarına tanık olmak şaşırtıcıydı.

Bahsettiğim ikinci organizasyon için Rabat’a gittim. Bilişim ve iletişim teknolojileri konulu Arap Kadın Zirvesi’ne katıldım. Bu zirvede, Arap dünyasından kadınlar, benim gibi BT sektöründe çalışan iş kadınları, akademik çevreden kadınlar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri ile çeşitli ülkelerden hükümet yetkilileri bir araya geldi. Tunus, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'den katılımcıların ortak amacı ise bilgi teknolojilerini kullanarak kadını güçlendirmenin yollarını aramaktı.

Kadınlar, ekonomik hayattaki nüfuzlarını arttırmaları konusunda birçok engelle karşılaşıyor. Yerleşmiş gelenekler, kadının evden dışarı çıkmayıp evdeki işlerle ilgilenmesini istiyor. Onları iş dünyasına hazırlayan kaliteli eğitime erişmeleri çoğu zaman kolay olmuyor, bunun için büyük mücadele vermeleri gerekiyor. Yenilikçi bir fikri ve cesareti olanlar ise sermaye bulmakta zorlanıyor. Kimileri ise iş ve aile yaşamları arasında dengeyi nasıl kuracağını bilmiyor ve bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte, doğru rol modelleri, teşvik edici bir ortam yaratan ve kadın girişimcilere öncelik tanıyan güçlü bir kamu-özel sektör desteği ve  teknolojinin yaygın kullanımıyla kadınlar ilerleme gücü kazanabilirler.

Hepimizin toplum olarak bunlara ihtiyacı var, bunun için uçurum daha da büyümeden ve sorunların çözülmesi daha da zorlaşmadan hemen şimdi harekete geçmeliyiz.


And we talked about our common issue in hand: how will we make sure women can gain further economic freedom; and how do we create more opportunities for them? It was amazing to see how common barriers women face whether they live in Italy or in Lebanon; in Spain or in Morocco.

I shared my stories on all extraordinary women I met through the years on how given the chance they made huge strides in their careers and shone like stars in their communities. I talked about the Egyptian teacher outside of Cairo how she became so popular in school since she learned to use the computer better than the kids. I talked about the Turkish woman who opened up her husband’s restaurant business to an Internet food website and quadrupled revenues in a month just after taking the Intel entrepreneurship training. It has been so inspiring to see and hear we have so many common stories as all international women.

In both of the cities, a bunch of ladies who worked for technology companies surrounded me after the events. And They had such a wonderful spark in their eyes and were questioning ‘how can we help others too? How can we inspire others to succeed too?’ I was so excited to see women wanting to take action. I encouraged them to form a coalition on women in technology in right away and lead the way.

The first event I attended was the Mediterranean Week of Economic Leaders in Barcelona, Spain; a major event where more than a thousand  businessmen and businesswomen, together with governmental entities of the Mediterranean region met to promote the Euro-Mediterranean cooperation. I participated in MEDA Women Entrepreneurs Forum and spoke on the topic “Women and Economy: Investing in social change” this year. We had the general secretary of Egyptian businessmen association; coordinator for the Euro-Arab bank for environmental development; President of the TANJA Foundation and few journalists from Spain and Italy in our panel.

Collective outcome of our deliberations was that technology and social media plays a very key role in shaping women lives past year as evidenced in Arab Spring and has the potential to give more opportunities to women in expressing themselves socially as well as economically. It was mind blowing to see women from Lebanon or Turkey had the same issues with women from Italy or Spain to a certain level in their strive to express themselves and be empowered.

Then I was in Rabat, Morocco and attended the Arab Women Summit on ICT which also gathered up women from all over the Arab world, businesswomen in IT world like me; women from academic world; UNDP and other NGO representatives as well as governmental officials from various countries. Theme was the similar: how will we empower women through use of information technologies? There were attendees from Tunisia, Morocco, UAE, Jordan, Lebanon and Turkey.

Women have several issues in becoming more pervasive in economic life; the ages old traditions that prefers to see them in the house and not outside; the fundamental access to quality education that would help them prep for business; issues in access to capital; and support structures to help them give decisions how to balance their work and family lives. I think having appropriate role models; a strong public private focus on women entrepreneurship enabling a supportive infrastructure and pervasive use of technology can empower women to make progress.

We all need to own this as communities and act today before the gaps get bigger and problems become even more impossible to tackle.